TÁNC KRESZ

A Budapesti Táncrend Klubban kialakult tumultusok, és a jól táncolók mozgásterének leszûkülése lassan indokolttá teszi, hogy a közlekedési szabályokat egyértelmûen ismerjük meg. Tudom, az elején még az is kérdés, hol a lábunk, nemhogy másokra figyeljünk, de törekedni kell a szabályok betartására. Azért született ez a lap, hogy nehogy az ismeretek hiánya legyen a gát.

Ecsedy Áron Tangó Blogjából ollóztam az alábbiakat, (ami a tangóról szól, de nagyon jól alkalmazható a standard táncokra is értelemszerûen) ami szép összefoglalót adott a követendõ szabályokról:

* Hátralépni csak akkor szabad ha (a) tudod – szemeddel látod -, hogy nincs ott senki (b) ha éppen egy gyors elõrelépést tettél, ezért még nem érhetett senki sem mögéd.

* Kövesd a táncirányt (óra járásával ellenkezõ irány).

* Folyamatosan, a külsõ sávban haladj. Kivéve, ha lassan haladsz, akkor maradj a belsõ sávon!

* Ne állj meg és csak akkor elõzz ha valaki láthatóan képtelen a haladás ütemét betartani, vagy egyszerûen csak ön- és közveszélyes.

* Minél lassabban táncolsz, annál beljebb érdemes a körbe húzódni, de ha csak rövidebb idõre lelassulsz (például, ha figurázni akarsz egy helyben álló kombinációval) akkor is. A külsõ sávon több hely van így aki gyorsabban halad annak is marad tere.

---------------------------------

Etikett
(avagy szokások amikre érdemes odafigyelni)

szintén Ecsedy Árontól idézve, szabadon, a http://www.milonga.hu lapról kis kiegészítéssel:

*A legtöbb partner nem szereti ha tanítják,
még akkor sem ha úgy gondolod szüksége van rá,
vagy ha úgy gondolod, hogy megfelelõen képzett vagy hozzá.

*A partner kritizálása rizikós.
Elõbb inkább kérd ki a véleményét.

*Legyél türelmes a partnereiddel.
A félelem kétoldalú zavaró tényezõ, ami idõvel elmúlik.

*Hangosan számolni, dúdolni, énekelni, rágózni vagy beszélni tánc közben zavaró és feltételezi, hogy a partner élvezi az extra stimulust.
Általában nem.

*Használj egyszerû lépéseket, ameddig a rutint nem szerzel a bonyolultabbakhoz szükséges technikában.

*Úgy táncolj másba bele, ahogyan elvárnád, hogy beléd táncoljanak.

*A parkettán táncoló párnak elsõbbsége van.
Maradj a parkettán kívül (vagy manõverezz jól) ha át kell menned a parkett túloldalára.

*Minél kevesebb a hely annál szigorúbban kell ragaszkodni a táncirányhoz.

*Nem elég a táncirányt tartani, fontos a folyamatosság is.
Megállni a külsõ körben nem illik.

*Elõzni csak óvatosan szabad.
Az, akit elõznek nem biztos, hogy tisztában van azzal, hogy elõzik. Hirtelen elõzések ütközésekhez vezetnek.
Ha megállunk, vagy lassítunk a tempónkon (a köríven haladáson) akkor számítsunk rá, hogy megelõzhetnek.

*Az 'informatív vezetés' fogalmának itt is van értelme.
Célszerû úgy irányítani a mozgásunkat, hogy abból a többi táncos is észlelhesse, hogy merre szeretnénk haladni.

*Váltócipõ miért ajánlott?
az utcai cipõvel, ha az nem is tûnik szennyezettnek, finom port viszünk be a parkettára. Ez ettõl a gördülõ finom szemcsék miatt igen csúszóssá tud válni. Aki nem cserél cipõt, az a bejáratnál elhelyezett nedves lábtörlõn tisztítsa le a cipõjét.

---------------------------------

A Hölgyválasz lapról:

Partner:

Páros táncokhoz érdemes magatokkal partnert hozni, ha van kéznél. Ha nincs, azt is megpróbáljuk megoldani. Mindenki hasonlóan választ táncpartnert, mint ahogyan barátot/barátnot. Meg kell küzdeni az esetleges személyiségkülönbségekkel, vagy a külso elvárásokkal, még a magasságkülönbséggel is. A hölgyeknek javasoljuk, hogy szerezzenek partnert, ha módjukban áll. Ha nem sikerül, akkor is jelentkezz bátran és jelöld be, hogy fel akarsz kerülni a partnerkereso-adatbázisba. Nagyon fontos tudni, hogy mi csak a jelentkezések alapján tudunk partnert ajánlani. Tehát ha nincs partnered és nincs a megfelelo idopontra ellenkezo nemu szóló jelentkezo, akkor nem fogunk tudni segíteni. Amennyiben viszont sikerült partnert szerezned, akkor feltétlenül jelezd felénk a változást! A társastáncos helyek és táncórák jellegzetessége, hogy csaknem 7-9x annyi no érdeklodik, ezért szeretnénk, ha minél több férfi jelentkezne, hogy a lányok végre táncolhassanak.

Ruha:

Társastáncokhoz bármilyen ruha megfelelo, ami nem túl szuk és nem túl meleg. Az uraknak érdemes váltóinget, vagy polót is hozni (izzadékonyság függvényében). A hölgyek figyeljenek a túl hosszú trapézszárú nadrágokra, mert könnyen eleshetnek bennük. A szuk szoknya gátolja a mozgást. A muszálas, vagy túl vastag anyagú öltözékben mozogni pedig egészségtelen.

Az olyan mufajoknál (konditánc, pilates, jazztánc, hip-hop, jóga etc.) ahol 'földre kerülhet' az ember, ott célszeru a melegíto, vagy a rugalmas anyagból készült testhezálló nadrág és pamut poló.

A hastánc és flamenco esetén a hölgyek többnyire a body/felso + szoknya kombót választják.

Cipo:

Mindenképpen hozzál magaddal váltócipot.

Társastáncok (minden páros tánc): a gumitalpú, vagy csúszásgátlós (recés gumibevonatú talp) cipo tapad és ezért nehéz benne táncolni. Javasolt a bortalpú, vagy kemény muanyag talpú cipo. A társas mufajoknál fontos figyelembe venni, hogy a hölgyek által annyira kedvelt hosszú orrú cipokre könnyen ráléphet a partner (még nekünk is nehéz lesz elkerülni), ami a cipoben is kárt okozhat. A hölgyeknek a magassarkú cipo csak akkor javasolt, ha egyébként is rendszeresen abban járnak. A táncosok által közkedvelt 'általános' táncos cipo is megfelelo (igazából jazztánchoz készültek, de már minden mufajban használatosak: Sansha, Capezio, Bloch és társai). Javasoljuk, hogy az urak a széles peremu, hosszított és hasonló divatcipoket kerüljék. Edzocipobol csak pár teljesen sima talpú, lábra simuló változat jöhet szóba (pl. az új Puma cipok ilyenek).

Latin konditánc és jazztánc: jazzcipo (itt is általában használhatók Sansha, Capezio, Bloch street dance cipoi) vagy balettcipo ajánlott

Flamenco, hastánc, steptánc: karaktercipo, vagy speciális flamenco/step cipo, jazzcipo, esetleg balettcipo

Hip-hop: street dance (Sansha, Capezio, Bloch etc.) cipok, edzocipo

Capoiera, jóga: mezitláb, vagy zokniban.

Higiénia:

Társastáncok esetén különösen fontos, de szóló mufajokban sem nyero az "oroszlánszag". Foleg az urakat kérjük - kivált, ha munka után közvetlenül jönnek hozzánk -, hogy próbáljanak meg idot szakítani a zuhanyozásra, de legalább egy gyors szappanos kéz, és arcmosásra. Dezodor használata kötelezo (és az sem baj, ha egy adag kéznél van az órán is). A váltócipo mellé esetleg lábdezodor és egy váltás zokni sem árt. Parfümöt mértékkel és csak minoségit.

További illemszabályok, pld-ul lekérés

    
Ludvig Erzsi (Zsóka)
klubvezetõ

vissza