MI ILLIK?

Muvelodés, szórakozás - Tánc közben

Az érzelmek megnyilvánulásának egyik legosibb formája a tánc. A múlt századokban igen bonyolult szabályai voltak a táncnak, sot a táncok is bonyolultak voltak.

A táncnak ma is vannak szabályai.

A tánc illemtana a felkéréssel kezdodik. Ha férfi táncra kér egy hölgyet, megáll elotte illedelmesen, enyhén meghajlik, és udvariasan megkérdezi "Szabad egy táncra". Más szavakkal is kérhetjük, az udvariasság azonban követelmény. A felkérés elott a férfi rendezi ruházatát, begombolja az öltönyét.
A felkérésnek nem illik ellentmondani. Ez alól természetesen van kivétel, ha a lány már másnak elígérkezett. Nagyon ritkán, ha a felkért fáradt, esetleg a kérovel nem akar táncolni, el lehet utasítani a felkérést. Ebbol azonban sportot nem lehet uzni.

Nyilvános helyen a férfiak nem kérhetnek fel idegen noket. Szukebb köru összejöveteleken ez természetesen áthágható szabály.

A felkérés után a férfi a hölgyet a táncparkettre kíséri. Ezt úgy teheti meg, hogy elore engedi, vagy felajánlja a karját. Mielott elkezdodne a tánc a férfi újra, illendoen meghajol a partnere elott.
Ha a zene elhallgat a férfi udvariasan megköszöni a táncot és a helyére kíséri a hölgyet. Nagyon nagy udvariatlanság a partnert a zene közben otthagyni.

Tánc közben lehetoség van a lekérésre. Ekkor a férfi megáll a táncoló pár mellett, és udvariasan meghajolva felteszi a "Szabad?" kérdést. Ilyenkor illemtudóan át kell engedni a lekéro számára a hölgyet. Megtagadni csak abban az esetben szabad, ha a hölgy nem kíván az illetovel táncolni. Ha a lekérés így zajlik, tehát nem táncolhatunk a hölggyel akkor sem szabad megsértodve durva szavakat használni. A lekért not visszakérni nem illendo. Ha mégis ragaszkodunk a partnernonkhöz meg kell várni, amíg valaki más lekéri, és csak aztán zaklathatjuk újra a párt.

Felkérésnél félreértések is adódhatnak. Például nagy társaságban több hölgy is egy csoportban ül, és nem tudják kinek érkezett a felkérés. Nem illik elutasítani azt a hölgyet, aki magára vállalta a táncot és a férfi esetleg nem rá gondolt. Egy tánc után újra meg lehet próbálni az elozo társaságban a kiválasztott hölgyet felkérni.

Ha otthon, vagy baráti társaságban szórakozunk, még kötetlenebb a lekérés és a felkérés szabálya. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy teljesen lezseren kell viselkednünk. Itt íratlan szabály az, hogy elsoként a vendéglátó hölgyet illik felkérni a férfiaknak. A házigazda pedig a meghívottak legmegbecsültebb tagját kérje fel elsoként.

Vannak esetek, amikor megváltozik a helyzet, és a nok kérhetnek fel férfit. Ez bálokban, vagy mulatságokon fordulhat elo, hogy hölgyválaszt hirdetnek. Ekkor a férfi soha nem utasíthatja vissza a not.
Nem tud mindenki tökéletesen táncolni. Ha kiderül, hogy partnerünk néha téveszt nem szabad erre felhívni a figyelmét gúnyos, vagy bántó meg-jegyzésekkel. Mintha észre sem vettük volna, tegyünk úgy.

A tánc után a visszakísért no meghívhatja a társaságába a férfit. Ez nagy megtiszteltetés és természetesen nem illik visszautasítani.

A helyes testtartás a tánc közben: egyenes tartással ne mereven ne szögletesen táncoljunk. A férfi a jobb kezét a no dereka fölé teszi. Ujjai legyenek összezárva. Bal kezét könnyedén tartva, nyitott tenyérrel felfelé, fogja a. partnerno kezét. A jobb kéz sohasem mozdul el a tánc során, se jobbra, se balra, se le, se fel. A no tánc közben a bal kezét a férfi vállára helyezi könnyedén, a jobb kezét padig a férfi bal kezére. A táncosok közötti távolság maradjon állandó, nem illik a partnerhez túl közel kerülni. A lassú tánc sem kivétel ez alól.

A no ne vigyen magával lehetoleg semmit a táncba, esetleg a zsebkendojét, amit a jobb kezébe tartson.

Tánc közben ne kerüljük partnerünk pillantását, kezünkkel ne tegyünk nagy mozdulatokat, és lábunkkal se rugdaljunk. A szép tánc egyszeru és kifinomult.

A táncban a férfi vezeti a not, erre ne vállalkozzon a no, mert ez roppant kellemetlen.

Elofordul, hogy a szuk hely miatt a párok egymásba botolnak. Ilyenkor a férfi bocsánatot kér a másik pártól.

Ingujjra vetkozve, nadrágtartóban, tréningruhában, rövidnadrágban nem szabad táncolni.

Könnyedebb táncos mulatságok is vannak, pl. a farsang. Ekkor a vidámság és a jókedv a foszereplo, de az illem alapveto szabályait nem sérthetjük meg.

Aki nem tud, vagy nem akar táncolni, ha teheti, kerülje el a táncos mulatságokat, mert mások jókedvét szegheti azzal, ha nem táncol, vagy csak billeg, és rendszeresen téveszti a lépéseket. Ez ellen a legjobb megoldás, ha az általánosan elfogadott táncok lépéseit megtanuljuk, vagy ismeroseink és barátaink segítségével, vagy tánctanártól.

/:http://www.miillik.hu/tanc2.html:/